"Kvinder på Værtshus"
af Marika Seidler
En aften af Andrea Creutz, Christina Prip, Kirstine Roepstorff, Marika Seidler, Åsa Sonjasdotter og Lisa Strömbeck.
I april 1997 arrangerede vi aftenen, "Kvinder på værtshus" på baren The Moose i København. Vi var inviteret af kunstnerne Ingar Dragset og Michael Elmgreen. De har i løbet af året arrangeret en række arrangementer/udstillinger under navnet "Det døde Elsdyr". Vores invitation som hed "Kvinder på værtshus" var oprindelig en invitation til en udstilling arrangeret af Kirstine Roepstorff, men i stedet for en kurateret udstilling udviklede vi i fællesskab et arrangement specielt for kvinder. Vi koncentrerede os om selve det at være på værtshus. Hvordan en bar indtages rent fysisk. Vi tog udgangspunkt i kvinders tilstedeværelse, som en parallel til kunstsammenhænge. Da der de steder vi kommer, oftest er et flertal af mænd, som regel fra flere generationer. Derfor arrangerede vi aftenen specielt for kvinder for at skabe en anden stemning. Og en oplevelse af at være en stor gruppe af kvinder der indtager et rum.
Vores mål med aftenen var at mødes med kvindegrupper og etablere en bedre kontakt mellem generationer af kvindelige kunstnere. Vi ønskede at synliggøre os som en gruppe kvinder på Kunstakademiet, der er interesseret i feminisme og kvindelige kunstners karriere. Til aftenen inviterede vi forskellige kvindegrupper; "kvinde Netværk" , "Kvinfo" og "Vagina Dentata". En gruppe af kvinder fra "Moderne Kultur" KUA og en gruppe af ældre kvinder fra det politiske parti "C-holdet". Andre var elever fra Kunstakademiet, etablerede kunstnere, kunsthistorikere og nogle af vores mødre.
I vores overvejelser om aftenens forløb kredsede diskussionerne omkring to modeller. Den ene en debat om kvindelige kunstneres placering i dansk kunstliv. En paneldiskussion bestående af repræsentanter fra Kvinfo,moderne kultur KUA, etablerede kunstnere, kuratorer, kunst historikere og museums inspectører. Den anden model var at betragte forsamlingen af inviterede kvinder, som et helt konkret billede, af kvinder der indtager rum.
Et andet diskussionsemne var om mænd skulle inviteres. Vi ville gerne opleve at se en masse kvinder i baren. Men det ville være problematisk, at dette billede ville reducere kvinderne til objekt for mandens blik. Samtidig ville en panel diskussion tage for lang tid at realisere. Det krævede mindst 3 måneders planlægning og sådan en tidsramme havde vi ikke. Det var heller ikke alle i gruppen, som syntes det var vores opgave at lægge op til en politisk debat.Kompromiet blev en aften med underholdning og et kort oplæg om vores undervisningsforhold og egne feministiske tiltag som; Feministisk studiekreds, seminaret om "Feministisk kunsthistorie" og Airconditions udenlandske gæstelærerprogram1998. Efter oplæget var der underholdning med performer Jannike Grut og Dj Malin Waak. Endelig besluttede vi at invitere mænd, i det kvinderne ikke nu bare blev reduceret til et billede og mændene kunne prøve, hvad det vil sige at være i mindretal.
Aftenen blev både hyggelig og oplysende. Det lykkedes os at samle kvinder fra alle aldersgrupper og et resultat af aftenen var oplevelsen af en god kontakt til kvinde grupperne. Dette førte bl.a. til en udstilling på Kvinfo, under kulturnatten d.10 oct.97, under overskriften "Insomnia", et arrangement med skuespillers oplæsning af kvindelige forfattere, forevisning af filmen "Royal Blues"og Christina Hesselholdts oplæsning af egne digte.
Alligevel ønskede jeg at "Kvinder på værtshus" havde været en struktureret paneldiskussion. Jeg savnede en mere direkte debat med løsninger for at placere kvinder i kunstverdenen. Efter arbejdet med problematikken har jeg gjort den tidsmæssige erfaring at et valg mellem politik og mit eget kunstneriske arbejde er nødvendigt. Derfor håber jeg fremover at kunsthistorikerene stadig vil stå for formidlingen og at min tilstedeværelse vil kunne give en hjælpende hånd.