Den feministiska läsgruppen på konstakademiet
I januari i år (-97) hölls det första mötet hemma hos Christina Prip. Kirstine Roepstorff hade tagit intiativet. Över tjugo kvinnor, de flesta från akademiet, men också teoretiker, gallerister och utövande konstnärer var där.
Detta första mötet lät ana det stora intresse detta ämne skulle visa sig generera.
De följande gångerna infann sig en viss förvirring. Vad skulle vi fördjupa oss i? Vi orkade inte höra varandras dåliga erfarenheter, någon ville gå till direkt handling hellre än att läsa, praktiska saker som att kopiering av texter var dyrt osv.Efterhand infann sig en viss kontinuitet. Maria Finn berättade om Simone De Beauvoirs författarskap. Jag berättade om Nina Björks bok Under Det Rosa Täcket. Sanne Kofod gick igenom texter av Lacan. Det visade sig att vi alla, på var sitt håll, var ganska pålästa och hade något att delge de andra.
Men det var först i och med Laura Cottinghams två veckor långa seminarium arrangerat av Aircondition på Konstakademiet, som det verkligen blev bred samling och grundad kunskap i gruppen.
I och med Cottinghams presentation av amerikanska feministiska konstnärer, Kirsten Justesens presentation av danska, fick vi snabbt en extremt god historisk orientering.
Läsgruppen har fortsatt att träffas efter Cottinghams seminarium, men vi har blivit mer fokuserade på vår egen situation. Därför har det varit naturligt för oss att diskutera våra egna konstnärliga eller konstrelaterade arbeten för att hitta beröringspunkter och utgångslägen för vidare samtal.
Det som kanske är viktigast av allt är att var och en i gruppen talat vidare med andra så att intresset och medvetenheten spridit sig.
Så här tidigt går det inte att säga om detta inneburit eller kommer att innebära någon som helst förändring, men det är inte helt omöjligt att tillsättandet av akademiets andra kvinnliga professor på 250 år, Ursula Reuter-Christiansen (första är Vibeke Mencke-Nielsen på grafisk avdelning), skett på grund av ökat medvetande om detta avslöjande faktum.
Intresset för den feministiska frågan har också genererat andra projekt mer eller mindre knutna till läsgruppen.
Akademiets elevråd tilldelade mig och Christina Prip ansökta 20.000 till en bok om kön och konst (som är under arbete nu).
På temat Kvinnor På Värdshus var en grupp kvinnor inviterade att göra en happening på baren The Moose i april i våras. Vi valde att tolka invitationen bokstavligt, inviterade så många kvinnor vi kunde, serverade mat och öl, Malin Waak var dj, och performanceartisten Jannike Grut uppträdde.
Vi har åter igen blivit inviterade att medverka som grupp i ett arrangemang av Danskt Kvindesamfund under Kulturnatten. Den här gången har vi valt att utgå från egna verk istället för att utgå från ett gemensamt projekt.
Läsgruppen har hjälpt till att stärka det nätverk mellan kvinnor i konstmiljön som uppenbarligen har behövts. Vi har definierat oss själva. Det intressanta nu är hur vi kommer vidare med de kunskaper vi skaffat oss.
Åsa Sonjasdotter