Forord

af Andrea Creutz and Marika Seidler

I sommer spurgte Redaktionen af "Inserts" om vi ville lave et indslag om de feministiske tiltag, der har været de sidste par år på Kunstakademiet. En forespørgsel der glædede os meget. Vi fik mulighed for at beskrive de kvindelige studerendes initiativer til at tillegne sig et større kendskab til kvindelige kunstpraksisser. Invitationen gav os desuden lejlighed til at præsentere disse studerendes værker og deres egne beskrivelser af hvordan de forholder sig til at arbejde med kunst.

Indtil nu i Kunstakademiets historie har der ikke været mange kvindlige undervisere. Den store fokus på kunst lavet af kvinder, ligesom kvindlige undervisere har nærmest helt været udeladt. De ansatte professorer har i tidernes løb kun været mænd, inden for de sidste 10 år er der dog blevet ansat to kvindlige professorer ud af en professor stab på 7. Vibeke Mencke i 1990 og Ursula Reuter Christiansen i 1997. Dette kan ses i lyset af at kønsfordelingen blandt eleverne i de sidste 20 år har været ca. halvt af hvert. Desuden har de feministiske tiltag i 70erne ikke kunnet aflæses i Kunstakademiets curriculum, i det kvindlige kunstnere sjældent diskuteres som vigtige fraktioner i kunst. Heldigvis er holdningen ved at ændres. Professorene har inviteret kvindlige kunstnere og få teoretikkere til korte undervisnings ophold. Alligevel er der et hul i undervisningen angående repræsentation og viden omkring kvinders kunst. Om dette skyldes de mandlige professorer, eller om forholdet afspejler et generelt kunstsyn har været diskussions tema blandt især de kvindlige studerende. På grund af disse forhold begyndte grupper af studerende selv at skabe alternativer til den eksisterende undervisning.

En Feministisk studiekreds blev dannet. Den fungerer som et forum for diskussion af kunstteoretiske tekster og udveksling af arbejdserfaringer og metoder. Et af studiekredsens projekter er en bog om emnet køn og kunst, skrevet og tilrettelagt af Åsa Sonjasdotter og Christina Prip. Bogen beregnes at være færdig i jan98. En andet tiltag har været "Kvinder på værtshus" også arrangeret af en del af læsegruppens medlemmer. Formålet med dette projekt var at få kontakt med kvindegrupper og etablere et bedre kendskab i mellem de kvindlige generationer af kunstnere. Udover læsegruppen har Kunstakademiet i 2 år finansieret"Aircondition", et udenlandsk gæstelærer program arrangeret af elever. "Aircondition" har det sidste års tid sat fokus på de kvindlige undervisere i gæstelærerprogrammet 1997/98. Året forinden havde gruppen inviteret kunstkritiker og kurator Laura Cottingham fra New York, til at afholde et seminar om Feministisk kunsthistorie. Cottinghams undervisning indebar for alle et helt nyt og dybere indblik i hvordan kvindelige kunstnere arbejdede i 70ernes USA.

Laura Cottinghams seminar synliggjorde hvor betydningsfuld dokumentation af kunst er for at være tilgængeligt for almenheden. Cottingham medbragte en omfattende samling af materiale; lysbilleder, video og tekster, som gav en god beskrivelse af kvindelige kunstnere i 70ernes USA. Efter mange års research havde hun samlet et uundværligt matriale fra private og offentlige arkiver. Efter vi havde set Cottinghams dokumentation blev vi klar over i hvor høj grad en del nutidig kunst er en ubevidst imitation af kvindelig kunst fra 70erne. Dette er tragisk da det betyder at kommende generationer gentager fortiden istedet for at bruge disse kunstneriske erfaringer og komme videre. Uden disse kvinders indskrivning i kunsthistorien har vi kun de mandlige kunstneres udtryk at forholde os til i vores kunstneriske udvikling. Indsigten i denne problematik understreger hvor vigtigt "Inserts" projektet er fordi det synliggør kvindlige kunstnere i dag og bevarer en viden til kommende generationer.